+1800-208-6835

info@spartacusgym.nl

Wil je deze zomer vol zelfvertrouwen in je badkleding lopen? Lees dan in dit artikel tips hoe je een summerbody kunt krijgen.

Begin op tijd

De belangrijkste tip is begin op tijd. Zo heb je genoeg tijd om af te vallen. Dit geeft je de mogelijkheid om op een gezonde manier af te vallen. Crash diëten waar je in slechts een korte tijd moet afvallen zijn namelijk ongezond. Hierdoor vergroot je de kans op het krijgen van tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen en het ontwikkelen van ongezonde voedingsgewoonten, die kunnen leiden tot eetstoornissen. Bovendien is de kans dat je na een crashdieet weer aankomt groot. Dit komt, doordat je geen nieuw gezond voedingspatroon aanleert. Je volgt voor korte tijd een strikt dieet en valt daarna hoogstwaarschijnlijk weer terug in je oude voedingsgewoonten. De strikte crashdiëten zijn namelijk niet vol te houden op lange termijn. Een gezonde richtlijn is om te streven naar tussen de 0,5 en 1 kg af te vallen per maand. Als je bijvoorbeeld 5 kg wilt verliezen is 5 maanden van tevoren beginnen nog op tijd.

Stel een gericht doel

Hoe gerichter je doel is, hoe groter de kans is dat je succesvol afvalt. Een gericht doel is SMART. SMART staat voor Specifiek Meetbaar Acceptabel Realistisch en Tijdsgebonden. Door een gericht doel te stellen weet je waar je naartoe werkt. Als je bijvoorbeeld alleen aangeeft ‘ik wil afvallen’, weet je niet hoeveel en in welke periode. Een SMART doel is bijvoorbeeld ‘ik wil binnen 5 maanden 5 kg afvallen’. Vervolgens moet je ook een plan maken hoe je dit gaat doen. Een plan kan bijvoorbeeld zijn door je porties van graanproducten te halveren, doordeweeks geen tussendoortjes meer te eten en te stoppen met alcohol drinken.

Combineer cardio met krachttraining

Door te sporten val je nog sneller af. Bovendien is het goed voor je gezondheid. Met het beoefenen van cardio apparaten verbrand je calorieën en werk je aan je conditie. Het gebruiken van fitness apparaten krachttraining zijn ook erg waardevol als je wilt afvallen. Door krachttraining te beoefenen kun je namelijk spiermassa opbouwen. Hierdoor verbrand je niet alleen meer tijdens het sporten, maar ook tijdens het rusten. Spiermassa verbrandt namelijk meer calorieën dan vet.

Bij het afvallen helpt het om goede richtlijnen te hebben. In het begin helpt het om bijvoorbeeld een lijstje te maken van wat je ongeveer op een dag wel of niet wilt eten. Zo heb je houvast tijdens het afvallen. Je kunt ook een lijst van regels opstellen, zoals tenminste twee stuks fruit per dag en 200 gram groente per dag eten.